Miljövänliga skurmaskiner till MTR tunnelbanan

 

Ny leverans av Ech2O maskiner till Stockholms tunnelbanesystem

I en upphandling med hela marknaden deltog valde MTR att investera i Tennants Ech2O teknik när åkbara maskiner nu skulle bytas ut.

Det finns nu över 40 kemikaliefria Ech2O maskiner i Stockholms tunnelbana

Ny städteknik i tunnelbanan sparar in sextiotusen liter kemikalier varje år
Joniserat vatten ersätter kemikalier för en ren och hållbar resa samt förbättrad resenärs- och arbetsmiljö. Varje dag städar MTR Stockholm cirka 250000 kvadratmeter tunnelbana – vilket motsvarar ungefär 36 fotbollsplaner. En investering på 6 miljoner kronor i ny städteknik sparar in förbrukningen av kemikalier med ca 60.000 liter kemikalier varje år – en minskning med ca 70 %. Istället för rengöringsmedel används joniserat vatten i de nya maskinerna. Investeringen är en av de största upphandlingarna någonsin på städmaskiner i Sverige.

Det är en stor investering, men förbättrad arbetsmiljö och en minskad miljöpåverkan betalar sig i det långa loppet, både för samhället och för våra medarbetare. De kemikalier vi använt oss av är i regel miljömärkta, men inte i klass med vanligt vatten förstås, säger Stefan Sernefors, Operativ Chef Städ och Fastighet på MTR Stockholm.

Satsningen är ett led i MTR Stockholms och SL:s arbete med hållbarhetfrågor. Eftersom joniseringen minskar vattnets ytspänning minskar även vattenförbrukningen i jämförelse med tidigare tekniker. Genom maskinkörning av plattformar istället för vattenspolning används bara 2,5 % av vattenmängden i jämförelse med äldre tekniker. Ett område där kemikalier fortfarande måste användas är vid t.ex. klottersanering, men där har en del av lösningsmedlen kunnat minskas tack vare microfiber-teknik och mekanisk bearbetning.
.

Offertförfrågan

X

Offertförfrågan

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig.

    Din epost (obligatorisk)